Quantcast
Channel: ميمه اي ها
Viewing all articles
Browse latest Browse all 216

فکری به حال افاغنه در میمه بکنیم!!

$
0
0

منتشر شده در ماهنامه صبح میمه:

با شروع تهاجم شوروی سابق به افغانستان ، جنگ داخلی گروههای افغان و درنهایت تجاوز نظامی آمریکا به افغانستان ، مردم ستمدیده این کشور در چند مرحله ناگزیر به خروج از موطن خود شدند که این سیل آوارگان جنگ روانه کشورهای دوست ایران و پاکستان شد ودراین روند ، بخش میمه نیز ازپیامدهای جنگ افغانستان بی نصیب نماند.



هرچند تمرکز اولیه افاغنه مهاجر به علت نیاز کارواشتغال در منطقه صنعتی مورچه خورت بود اما بعدا به ویژه در سالهای اخیر به علت اشباع بازار کار در منطقه صنعتی ، موج اسکان اتباع افغان در بخش میمه برای بهرمندی از نعمت کار در بخش دامداری- کشاورزی- ساختمانی و صنعتی درشهرک صنعتی نگین ، گسترش چشمگیری یافت به گونه ای که هم اکنون باگذر در معابر شهر به راحتی این موضوع مشهود است . اما اینکه چرا آمدند و به چه دلایلی مردم منازل مسکونی خود را به این افراد اجاره دادند، موضوع بحث ما نیست . حتی دراین گفتارقصدنداریم مخالفت با حضور گسترده اتباع افغانی راهم دنبال کنیم . آنچه مورد عایت است اینکه اساسا حضور این افراد تاچه میزان در توسعه اقتصادی – فرهنگی منطقه ما نقش داشته است ؟ برای واکاوی این موضوع باید مساله را در قالب ابعاد اقتصادی – فرهنگی واجتماعی دید.

حوزه اقتصاد
اتباع افغان درابتدای ورود به بخش میمه مشاغل سخت را برگزیدند و کارگران بومی هم از آن مشاغل خارج شدند . افاغنه سپس به مرور زمان متخصص و استاد کار شدند و امروز بعضا مزدی را می طلبند که ازیک ایرانی بیشتر است.

کارگران افغان همچنین وارد کارهای کشاورزی و دامداری نیز شدند و بعدازمدتی ازآشنایی با منطقه به مرور خانواده های آنها نیز ساکن گردیدند. به موازات این تحولات، منازل قدیمی کم کم به اجاره این افراد درآمد و دیگر در هرکوی وبرزن می توان آنها را دید. اما سوال اینجاست که اتباع افغان چه پیامدهای مثبت اقتصادی برای بخش میمه داشته اند؟
برای پاسخگویی به این سوال میتوان به این موضوع اشاره کرد که حقیقتا چرخه کار مشاغل ساختمانی و کشاورزی هم اکنون بردوش همین عزیزان است و جوانان منطقه ما اصلارغبتی به کارندارند.پس به همین میزان اشتغال منطقه در تصرف آنهاست. ازسوی دیگر ارز دریافتی را هم تا حدودی در مغازه ها و مارکتهای محلی هزینه میکنندو الباقی هم یا به افغانستان واریز و یا برای سفر به اروپا برای اقامت دائمشان پس انداز می شود. پس درکل سهم ما ازدست رفتن شغل و رونق نصف ونیمه برای کسبه شهر بوده است .
بُعد فرهنگی
امروز به لطف سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران فرزندان اتباع خارجی میتوانند درمدارس ایرانی ثبت نام شوند و تحصیل کنند. چنین پدیده ای را درکشورهای منطقه اصلا نمی توانید ببینید.

دراین رهگذر خانواده هایی از افغانه هستند که ازفرصت بدست آمده به نحواحسن استفاده می کنند و درمسیر تکامل و فرهنگ سازی قدم برمیدارند و فرزندان آنهاتا مدارج دانشگاهی پیش می روند و برای کشور خود وکشور میزبان مثمرثمر واقع می شوند اما خانواده هایی نیز هستند که به دلایلی این مسیر راطی نمیکنند و همان روش رفتاری و الگو وسبک زندگی راحفظ ودرجهت تطابق فرهنگی هیچ گامی برنمیدارند و بعضا باتوجه به ریشه ها وعلقه های مذهبی خود، فرهنگ میزبان راهم برنمی تابند . این موضوع بسیار قابل تامل است و باید حتمابه آن توجه داشت. درهر صورت چه بخواهیم و یاتمایلی نداشته باشیم، حضور مهاجران تغییراتی در ابزارها، ارزش ها و اعتقادات فرهنگی مردم میزبان دارد.
بعد اجتماعی
همیشه در هرجامعه انسانی افرادی از مهاجر و میزبان هستند که رفتار ناهنجار دارند .

اگر ازاین زاویه به موضوع بحثمان نگاه کنیم مهمترین معضلات این حوزه می توان به گسترش استفاده از مواد مخدر ، پیامدهای بیکاری، حضور گسترده افاغنه بدون مجوز در شهرستان، ازدواج اتباع ایرانی با افغانها و احتمال حضور عناصر خارجی مخل امنیت ملی اشاره کرد.

کلام آخر
در حقوق موضوعه ايران، بحث حقوق اتباع خارجي، بيش از هر چيز تابع «عمل متقابل» است. به عبارتی، دولت ايران همانگونه با يک تبعه خارجي رفتار خواهد کرد که دولت متبوع او با اتباع دولت ايران رفتار کنند. کنوانسيون‌ها و ميثاق‌هاي بين‌المللي برخي حقوق را به عنوان حقوق اوليه و مورد نياز اتباع خارجي، اعم از مهاجران و پناهندگان مورد توجه قرار داده‌اند. برخي از اين حقوق عبارتند از : حق رعايت احوال شخصيه، آزادي ورود، اقامت و خروج، تملک اموال منقول و غير منقول، مراجعه به دادگاه و حق اشتغال با مزد. نکته قابل تاکید اینکه هرآنچه را در باب حقوق اتباع خارجي در قوانين جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و مورد تأييد قرار گرفته‌است، تنها زماني برقرار خواهد شد که يا فرد مهاجر از طريق مجاري قانوني و با عنايت به قوانين موضوعه کشور، وارد ايران شده باشد و يا شرايط و وضعيت او تابع تعريف قانوني از پناهندگي و آوارگي باشد. اکنون بخش میمه میزبان هزاران تبعه افغانستان است و خوشبختانه مسالمت آمیز درکنارهم زندگی میکنند و فرهنگ پذیری این افراد ازمردم اتفاق افتاده است .

جدای از ایجاد دوگانگی فرهنگی در مقابل فرهنگ بومی و حضور آنان که به ضرر فرهنگ کار و پویایی اقتصادی بوده است، تاکید می کنم حضور افرادی که به صورت قانونی مهاجرت کرده‌اند، نه تنها مجاز بلکه پیامدهای مثبتی هم در بازار کار داشته است . به عبارتی در تمام سالهای گذشته مهاجران افغان اگرچه برای مردم بخش میمه علیرغم مزیت هایی که داشته اند، دارای معایب و آسیب هایی نظیر تصاحب شغل و ناهنجاریهای فرهنگی و پزشکی و اجتماعی بوده اند اما بنده در مجموع اعتقاد دارم که آنان در سازندگی و توسعه شهر نقش مثبتی نیز داشته اند و نباید از کنار این مسئله به سادگی گذر کرد. باید به این موضوع واقف بود که در تمام سالهایی که درکشور همسایه جنگ جاری بوده این افراد طعم تلخ پناهندگی و مهاجرت را با تمام وجود احساس کرده اند وتوصیه نگارنده اینست که یک افغانی را همواره به چشم یک فرصت برای بهبود وضعیت توسعه شهر ببینیم و در یک کلام ""حضور این افراد را مدیریت نماییم"".
نباید به مسئله پذیرش افاغنه به عنوان یک تهدید نگاه کنیم و باید با برنامه ریزی سازماندهی شده از وجود نخبگان خارجی واساتید فن به عنوان یک فرصت و ظرفیت ارزشمند استفاده کرد.

نقش افغان‌ها در سازندگی ایران در قبل و بعد از جنگ مثال‌‌زدنی است و تعدادی از همین افغان‌ها در جهبه جنگ مقابل نظامیان صدام و اکنون در برابر تروریستهای داعش ایستادگی کردند و به شهادت رسیدند بنابراین همیشه هم همسایه دیوار به دیوار بودن بد نیست.

والسلام.وطن خواه


Viewing all articles
Browse latest Browse all 216

Trending Articles