نیم نگاهی به بخشی از خدمات مرحوم گرانمایه در شهر میمه
نویسنده و محقق : محمدتقی معینیان
خاندان بزرگوار گرانمایه به ویژه اخوان گرانمایه ، در مدت حیات با برکت خود بیشترین خدمات و تلاش ها را برای عمران و آبادانی و رشد و توسعه بخش و شهر میمه داشتند. اما جایگاه مرحوم قیصرخان در بین برادران ، جایگاه خاص و ویژه ای است.
اخوان مرحوم قیصرخان در کنار فعالیت های عمومی و عام المنفعه (جهت رشد ، توسعه و رونق بخش و شهر میمه) برای درآمد زائی و ثروت اندوزی ، توجه ویژه ای به سرمایه گذاری های شخصی خودشان هم داشتند برای مثال ، مرحوم حاج ناصر خان زحمات و تلاش های زیاد ی برای عمران و آبادانی شهر میمه ( به ویژه در مدت 5 سال شهرداری اش ) انجام دادند اما در کنار تلاش های عمومی و اجتماعی ، اقدام به حفاری اولین چاه عمیق ، احداث مزرعه شخصی ، احداث آسیاب ، حمام ، کوره آجرپزی و غیره برای منافع شخصی خودش هم داشت یا مرحوم عیسی خان ، اقدام به احداث مغازه فرش و خامه فروشی ، بنگاه آهن فروشی و پمپ بنزین و مرحوم موسی خان شراکت در حفاری و مالکیت دو حلقه چاه عمیق ، احداث مزرعه ، حمام ، آسیاب و کوره آجر پزی داشتند ، اما مرحوم حاج قیصر خان با توجه به داشتن ثروت هنگفت و درآمد فراوان، برای منافع شخصی خودش کوچکترین سرمایه گذاری نداشت همیشه به فکر عموم بود ، درآمد و دارایی های خود را صرف امور عمومی و رشد و پیشرفت میمه و کمک به فقرا و مستمندان شهرهای میمه ، و زوان و کل بخش می نمود. ایشان با سخاوتمندی و بلند نظری زائدالوصفی که داشت هزینه های اکثر طرحها ، پروژه ها و برنامه های هزینه زائی که جهت امور عام المنفعه و رشد و پیشرفت بخش و تامین رفاه و نیازمندی های اهالی بخش میمه و نگهداری و حفاظت از قنوات و امورات کشاورزی و دامداری شهر میمه نیاز بود شخصاً پرداخت و هزینه می کرد. در جای جای (شهر میمه، باغات ، اراضی کشاورزی ، قنوات و صحاری منطقه ) آثاری از خدمات این رادمرد شریف وجود دارد. مکانی را در شهر میمه نمی یابی که از خدمات این انسان شریف و دوستدار میمه محروم مانده باشد.
پیگیری تاسیس و ساخت (بیمارستان ، درمانگاه ، اولین دبیرستان پسرانه و دخترانه ، غسالخانه ، اولین ادارات و دوایر دولتی ، احداث خیابان ها و جاده های دسترسی به مزارع و باغات ، پارک مرکز شهر، تعمیرات متعدد (مسجد جامع ، امامزاده سیده صالحه خاتون(س) ، مسجد امام علی (ع)) پیگیری لایروبی و حفاظت از قنوات ، احداث پل های متعدد کوچک و بزرگ در درون و برون شهر میمه ، حفاری چندین چاه دامداری ، حفاری چند باب بونکن ، احداث آسیاب آبی ، پیگیری ساخت و تعمیر حمام عمومی، ارتقا مدیریت شهری میمه از روستا به بخشداری ، رشد و توسعه شهر زیبای میمه ، رشد و توسعه امورات کشاورزی ، رشد و توسعه امورات دامداری ، حفاظت از اماکن دینی و مذهبی و تلاش جهت ارتقاء امور مذهبی ، فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی بخش و شهر میمه ، تلاش جهت محرومیت زدائی بخش و ایجاد مراکز اداری ، رفاهی ، خدماتی ، مذهبی و عام المنفعه و ده ها امور کوچک و بزرگ، بخشی از خدمات 60 ساله این بزرگ مرد است
یکی از آخرین اقدامات عام المنفعه و خیرخواهانه ایشان ، آماده سازی پل زیر گذر خیابان انقلاب اسلامی برای تردد وسایل نقلیه و تردد ایمن اهالی برای عبور از خیابان انقلاب اسلامی بود ( پلی که اخیراً توسط شهرداری میمه دو بانده شده است ) ، مرحوم گرانمایه حدود 60 سال کلیه امور بخش و شهر میمه را نظارت و برای آن ها برنامه ریزی می کرد حتی کوچکترین امور را هم از نظر دور نمی داشت اموراتی مثل تعمیرات حمام های عمومی، چاه ملی، لایروبی جوبهای کشاورزی ، امورات مربوط به باغبانی ، دشتبانی ، آبیاری ، تعیین نرخ دستمزد حمامی ،باغبان و آبیارو ساخت اتاق برای آبیاران ، تعیین زمان کشت و برداشت محصولات کشاورزی وغیره(1)
پیگیری احداث بیمارستان حضرت محمد (ص) ( شیر و خورشید سابق )
در روزگاری که خوانین و صاحبان قدرت ، در شهر میمه ، دنبال تصرف معادن ( تخت سرخ ، قرقچی ، حمزاوه، ورکان و جوشقان ) و اراضی بلا صاحب یا فاقد پلاک در اطراف شهر میمه بودند تا آن ها را به تملک و تصرف خود و بستگانشان در آورند و با فروش آن ها مجالس عیاشی و خوشگذرانی برگزار کنند (2)
مرحوم گرانمایه به فکر رفاه و سلامت مردم و آینده بخش و شهر میمه بود. با پیگیری و اخذ موافقت احداث بیمارستان ، یکی از بهترین اراضی حاشیه شهر را از چنگال زمین خواران حریص و طماع خارج و به بیمارستان اختصاص داد. « اراضی محل احداث بیمارستان حضرت محمد (ص) ، بیمارستان و اداره تامین اجتماعی ، اداره حلال احمر ، پاسگاه شهربانی ، اداره راه و ترابری ، کمیته امداد امام خمینی ، اداره تعاون روستایی و مدرسه نیمه ساخته حاشیه خیابان امام رضا (ع)» خاطره ای را مرحوم گرانمایه در این رابطه نقل می کردند : وی می گفت بعد از اخذ مجوز احداث بیمارستان از مدیر کل شیر و خورشید سرخ اصفهان ، محلی مناسب بدین منظور انتخاب و عملیات پی ریزی فندا نسیون ساختمان آغاز شد ، بعد از مدتی فعالیت ساختمان سازی ، چند سالی به دلیل کمبود اعتبارات ، عملیات ساخت و ساز متوقف شد و مکاتبات و پیگیری های ما هم به جائی نمی رسید. روزی پیش استاندار رفتم و از بابت بی توجهی و عدم تامین اعتبارات برای اتمام عملیات ساختمان سازی بیمارستان میمه گله کردم. دستور دادند در جلسه کمیته برنامه ریزی استان دعوت شوم. تاخواسته ام را مطرح کنیم تادرمورد آن تصمیم گیری شود.پس از حضور در جلسه کمیته برنامه ریزی استان ، از طرف استاندار به مسئولین واعضای کمیته معرفی وزمانی رابرای بیان خواسته من تعیین کردند. پس از قرار گرفتن در پشت تریبون ، از اعضای حاضر در جلسه پرسیدم ، کسی می داند چرا قورباغه دائم صدای قبا ، قبا را فریاد میزند. هرکس جواب داد صد تومان جایزه می گیرد. ناگهان جلسه در بهت و سکوت فرو رفت و اعضای جلسه با تعجب وحیرت مرا نگاه میکردند.کسی نتوانست جواب سوالم را بدهد. استاندار فرمود پیرمرد خودت جواب سوال را بگو و صد تومان بگیر ، جواب دادم حکایتبه این صورت است.
درزمان حضرت سلیمان نبی(ع) قورباغه به خاطرزندگی درآب،تحمل سرماویخبندان آب رانداشت. برای اخذ بالاپوش و قبا نزد حضرت سلیمان نبی(ع) رفت و درخواست قبا کرد ، حضرت سلیمان(ع)بادرخواستش موافقت وقول اهداءقبا به قورباغه داد.اما حضرت سلیمان درمدت زمان حیاتش که900سال بطول کشید موفق به اهداء قبا به قورباغه نشد . به همین علت از زمان حضرت سلیمان نبی(ع) تا کنون قورباغه برای گرفتن قبا فریاد میزند اماکسی به دادش نمیرسد و قبائی در کار نیست. مثل اینکه اعتبارات ساخت بیمارستان میمه هم مثل قبا قورباغه شده ، ناگهان صدای خنده و دست زدن اعضای جلسه بلند شد و در همان جلسه اعتبارات بیمارستان میمه تصویب شد و ماموفق به ادامه ساخت وساز بیمارستان شدیم (این است سیاست وکیاست هوشمندانه ومدبرانه برای رسیدن به خواسته،قابل توجه بعضی ازمدعیان جانشینی قیصرخان که برای رسیدن به خواسته هایشان مسئولین را تهدیدوباتوهین وعربده کشی وشانتاژمیخواهند به خواسته هایشان برسند)
ادامه دارد....
مرحوم حاج قیصر خان گرانمایه(1)
مرحوم حاج قیصر خان گرانمایه - (2)
مرحوم حاج قیصر خان گرانمایه - (3)
مرحوم حاج قیصر خان گرانمایه - (4)